maandag 16 mei 2011

over werken en premies

't zijn rare dagen, dagen van plannen maken, van hopen, van ontgoocheling, van dromen en opnieuw herbeginnen. Na iets meer dan een jaar hier te wonen, zijn we eindelijk zover dat we met DE WERKEN willen beginnen. Nu ja, we zijn er al een hele tijd over aan het denken, want zoiets gat natuurlijk niet zomaar rap rap hé. Je moet zo'n dingen naar mijn gedacht goed laten bezinken om dan niet iets te doen en 2 maand later te beseffen dat je het eigenlijk feitelijk toch anders had gewild. Enfin, dat risico zit er natuurlijk altijd in, maar toch, iets langer nadenken kan achteraf veel zorgen besparen. 
Enfin, we zijn vandaag dus naar het FLW (fonds du logement wallon), het waalse equivalent van het Vlaams woningfonds, gegaan. EDffe vragen om onze hypothecaire lening over te kopen en daar dan nog een pak geld bij te kappen om de werken te doen. Effe tussendoor, geld dat dat kost om uw huis een beetje deftig te krijgen ! Dus wij vallen daar op een heel onsympathieke man, niet te doen, die zat daar echt tegen zijn goesting, en natuurlijk, hoe kan het ook anders: we krijgen niet wat we vragen en moeten zomaar efkes de helft van onze werken laten vallen.

Nu de geplande werken zijn niet wat ik noem luxe-dingen, we willen bijvoorbeeld geen nieuwe badkamer, of nieuwe meubels of zo, nee nee, we willen het dak isoleren, want 3000L mazout  + 15 m³ hout per jaar verbruiken dat is noch ecologisch, noch economisch... verder willen we de enkele beglazing (dat dat nog bestaat !) vervangen door dubbele en oh ja, een paar kamers erbij want momenteel hebben wij 1 (weliswaar grote) kamer voor ons 6. 

We hebben natuurlijk wel recht op premies en belastingvermindering enz enz... en we gaan daar natuurlijk gebruik van maken, maar dat is zo'n administratieve rompslomp, wat je krijgt zoveel percent van uw factuur terugbetaald, maar soms is dat mét BTW en soms is dat zonder BTW, en dat is dan ook gekoppeld aan een maximum bedrag dat afhangt van uw inkomen. Soms krijg je dan extra percenten  op dat maximale bedrag omdat je een aantal kinderen lopen hebt en dat loopt dan al aardig op als je er zo 4 het. Maar natuurlijk mag je dan weer niet meer dan 2/3 van de totale kostprijs terugkrijgen... 

Pffff ik krijg er in elk geval een punthoofd van ! 
Dan ga ik nu maar eens gaan slapen want morgen zal onze kleinste spruit er wer vroeg zijn en ik ben van plan om onze salon eindelijk op te ruimen (vandaag wat nieuwe bakken gekocht in de Ikea) om dan toch mijn nieuw naaimachien te testen hé (da is mijn beloning als de salon opgeruimd raakt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten